Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/bergenda/public_html/wp-content/themes/new-document-child/single.php on line 50

Äkta vara sprids till matrebeller

Uppmärksamheten blev stor när City Gross i oktober 2009 lanserade märkningen Äkta vara. Syftet var att hjälpa konsumenter som vill undvika tillsatser göra medvetna val. Överväldigande respons från konsumenter, stort intresse från leverantörer och i vissa fall rekordförsäljning av varor märkta med Äkta vara gör att märkningen nu sprids till Bergendahls matrebeller.

På Bergendahls räknar man med att den volym de tillväxtorienterade handlarna inom Den Svenska Matrebellen tillför kommer att leda till att ännu fler leverantörer tar fram varor som kan märkas med Äkta vara. Det är positivt för konsumenterna, som därmed efterhand får ett större utbud av varor med färre eller inga tillsatser att välja ur.

Intresset från livsmedelsindustrin är dock redan stort. Föreningen Äkta varas arbete med att granska och bedöma varor som kan märkas på hyllkanten med Äkta vara pågår för fullt och sortimentet uppdateras kontinuerligt.

– Konsumentresponsen mätt i den positiva försäljningsutvecklingen för Äkta vara visar att märkningen är här för att stanna, säger Carola Grahn, ansvarig för Äkta vara inom BergendahlsGruppen.

Från matrebellernas sida är man mycket positiv till att under hösten få tillgång till den kundvänliga märkningen Äkta vara.

– För att fortsätta vara dagligvaruhandelns tillväxtkometer måste vi ständigt tillföra ny kundnytta. Där blir Äkta vara ett värdefullt komplement till övriga sortiment, säger Andreas Rosensparr, handlare på Matboden i Nacka.

Leverantörerna har ingen kostnad för att få sina varor märkta med Äkta vara. City Gross erlägger en fast avgift per år till den ideella föreningen Äkta vara Sverige som ersättning för deras arbete med att gå igenom varors innehållsdeklarationer och förpackningar och bedöma om de kan märkas med Äkta vara.

För att en produkt ska få märkas med Äkta vara krävs att den uppfyller vissa kriterier. Vilka dessa är, samt en presentation av föreningen, framgår av föreningen Äkta varas webbplats www.aktavara.org.

Våra bolag

City Gross

Färskvaruhall och stormarknad under samma tak, här hittar du bra mat till schysstare priser.

Till City Gross

EKO

Den mest attraktiva och familjära destinationen för shopping med ett brett sortiment för hus, hem och fritid.

Till EKO

Glitter

Förgyller varje dag med prisvärda smycken och accessoarer.

Till Glitter

Granit

Förenkla ditt liv - få tid att leva! Granit erbjuder smarta och funktionella produkter för hela hemmet.

Till Granit

KitchenTime

Onlinebutiken med Nordens största sortiment av köksprodukter.

Till KitchenTime