Bergendahls - en koncern på frammarsch

Bergendahls har sina verksamheter inom mode, dagligvaror, hem och fritid. En familjeägd koncern som driver egenägda butiker i såväl Sverige som internationellt i Danmark, Norge, Finland och Tyskland. Det långsiktiga ägandet är en förutsättning för att satsa långsiktigt och utmana branschen.

Bergendahls Food

Bergendahls Food driver detaljhandel genom City Gross som grundades 1993 och består idag av 42 egenägda butiker. Samtliga butiker har butiksstyckat svenskt kött, manuella fiskavdelningar, egna butiksbagerier, landets bredaste sortiment av livsmedel, ett brett sortiment inom hus, hem och fritid samt ett storhushållssortiment för näringsidkare. Genom partihandeln och centrallagret i Hässleholm är Bergendahls Food grossist för fristående handlare. Här ingår också konceptet Matöppet som består av handlarägda närbutiker och ett unikt samarbete med de butiker som ingår i framgångsrika Den Svenska Matrebellen.

Bergendahls Food i siffror

Omsättning (MSEK): 11.500
Antal anställda: 3.700
Egenägda butiker: 42
Kundbutiker: 130
Håkan Åkerström - sv-vi - mindre

VD Håkan Åkerström

Granit

Granit säljer inredningsdetaljer, förvaringslösningar, köksartiklar, växter och krukor. Alla produkter med naturnära anknytning antingen i val av material, färg, hantverk eller hållbarhet och livslängd. Kedjan grundades 1996 kring ett köksbord av två unga entreprenörer, Anett Jorméus och Susanne Liljenberg, vars affärsidé var att skapa ett livsstilskoncept som förenklade i vardagen med smarta och funktionella produkter för hela hemmet. Sedan 2008 har Granit utvecklats i Bergendahls ägo och vuxit på fem marknader med över 35 butiker i Sverige, Norge, Finland, Tyskland och via franchise i Sydkorea men levererar också via en framgångsrik e-handel.

Thomas Dunaker

VD Thomas Dunaker

Granit i siffror

Omsättning (MSEK): 210
Antal anställda: 120
Antal butiker: 37

Glitter

Glitter erbjuder ett brett sortiment av prisvärda modesmycken och accessoarer i kombination med personlig service. Kedjan består av drygt 150 butiker i Sverige, Norge, Danmark och Finland. År 1992 öppnar Sven-Axel Svensson den första Glitter-butiken, vilket var början till det som skulle bli en rikstäckande butikskedja. Sedan 2004 drivs Glitter av Bergendahls som utvecklat butikskonceptet och e-handeln. Sedan 2012 ingår Zanzlöza Zmycken i koncernen och varumärket återfinns på Glitter med ett lite exklusivare sortiment.

Glitter i siffror

Omsättning (MSEK): 650
Antal anställda: 600
Antal butiker: 175
Susanne_Börjesson-beskuren

VD Susanne Börjesson

EKO

EKO består av sex stormarknader med ett brett sortiment för hus, hem och fritid. EKO marknadsför sig som en destination för hela familjen och i butikerna återfinns kända varumärken till bra priser inom skönhet och hudvård, trädgård, leksaker, städ och heminredning. Ett uppskattat inslag är lösgodisavdelningen. Även Bergendahls eget varumärke Glitter finns som butik på EKO. Den första EKO-butiken slog upp portarna i skånska Fjälkinge 1964 och sedan 1974 drivs EKO av Bergendahls.

Ted-Berggren_svartvit_3

VD Ted Berggren

EKO i siffror

Omsättning (MSEK): 600
Antal anställda: 200
Antal butiker: 6
Länk till Bergendahlsfood.se