Samarbetspartner till Skåne Stadsmission

Under våren 2022 startade Bergendahls ett samarbete med Skåne Stadsmission för att stötta deras arbete med att hjälpa de som hamnat utanför arbetsmarknaden att börja arbeta igen.  Samtidigt inledde dotterbolaget GRANIT ett samarbete med  Skåne Stadsmissions verksamhet REMAKE Skåne. REMAKE är Skåne Stadsmissions eget klimatsmarta varumärke där de snygga och funktionella produkterna tillverkas lokalt, tillsammans med personer i arbetsträning. Produkter som produceras av REMAKE kommer att säljas på GRANIT.

Samarbetet mellan GRANIT och REMAKE är ett klassiskt exempel av win-win. GRANIT kan erbjuda sina kunder snygga produkter som är bra både för miljö och samhälle och REMAKE får chansen att sälja sina produkter i fler städer och öka medvetenheten kring varumärket.

Christel Breum
Försäljningschef Skåne Stadsmission.

Återvinning av ett resurskrävande material

Genom att återanvända, laga eller göra om produkter och material som annars skulle gå förlorade ges gamla textilier en andra chans. På så sätt värnas miljön. Just jeanstyger, som vårt första gemensamma sortiment består utav, är väldigt viktigt att återvinna då endast ett par jeans kräver cirka 12.000 liter vatten under nytillverkning.

Vi tycker Skåne Stadsmission gör ett väldigt viktigt jobb i vårt samhälle. De hjälper utsatta och ger människor en chans att komma på fötter under trygga förhållanden. Vi vet hur viktigt det är att ha ett jobb att gå till och vill därför stötta dem i deras arbete med att arbetsträna de som hamnat långt från arbetsmarknaden.

Sophia Bergendahl

REMAKE <3 GRANIT

En första kollektion släpptes i maj 2022 och innehöll allt från nyckelband till datorväska i återvunnet jeansmaterial. Genom GRANIT kommer fler människor i kontakt med ReMake Skånes produkter samtidigt som GRANIT breddar sitt hållbara utbud.​

 

ANDRA LANSERINGEN

Efter en lyckad lansering där flera unika produkter sålde slut snabb släpptes en andra gemensam kollektion i augusti 2022, med både favoriter i repris men också ett sortiment av riktiga GRANIT-klassiker som förvaringskorgar. REMAKE-kollektionen kommer att säljas i Stockholm: Hornsgatan, Göteborg: Vallgatan samt Malmö: Södergatan.

Visste du att…

Det går åt cirka 12.000 liter vatten och minst 10 kilo växthusgaser för att producera ett par jeans? Av ett par jeans kan REMAKE i sin tur sy 2 laptopfodral, 4 grythandskar eller 2 förkläden.

Ibtihal hittade rätt på REMAKE

Listan över kreativa projekt och utbildningar som Ibtihal har gått verkar oändlig. Hon sprudlar av energi och handlingskraft. Det är svårt att tro att hon för några år sedan satt hemma sysslolös, trött och deprimerad.

– Jag känner att jag hittat rätt nu. Jag trivs och jag kan arbeta heltid igen, säger hon.

Ibtihal Hmood, 57 år, arbetstränar på REMAKE Skåne sedan mars 2021. Vägen hit var lång – först flykten från Saddam Husseins Irak, ensam med tre barn, sedan trafikolyckan med minnesförlust, yrsel och trötthet som följd. Hennes styrka är så påtaglig att den syns även för den som inte känner till hennes historia. Här finns kunskap och ambition i massor.

– Jag har alltid studerat, det gjorde både jag och mina systrar. Jag är utbildad lantmätare, men har också gått sommarkurser i sömnad, matlagning, språk, hjärt- och lungräddning och mycket annat, berättar hon.

Hon hade etablerat sig i Sverige, återförenats med sin man och var mitt uppe i svenskastudier och validering av sina universitetspoäng när hon blev påkörd av en bil på ett övergångsställe. Rehabiliteringen tog tid, och när hon skulle börja arbeta igen tornade hindren upp sig. Minnet fungerade inte som tidigare, varken lärarjobb eller andra praktikplatser fungerade i längden. Hon blev sjukskriven men klättrade på väggarna, ovan vid att vara sysslolös. Hon blev uppgiven och deprimerad men en klok läkare sa: ”om du hittar rätt arbete för dig kan du absolut arbeta heltid igen om du vill”.

– Genom en handläggare på kommunen fick jag besöka Skåne Stadsmissions REMAKE. Att komma hit var fantastiskt, det kändes bra.

På REMAKE blir gamla textilier till nya produkter. Just nu är det demin som gäller. Avlagda jeans blir grytvantar, grytlappar, väskor och brödkorgar. Just nu sitter Ibtihal med en väska som ska sys om. En söm har blivit sned.

– Jag är bra på att rätt till sådant. Jag tycker om variationen i arbetet, tycker om att komma med idéer och lösningar. Jag syr inte bara på jobbet utan hemma också, och jag bakar och odlar, berättar hon och visar bilder på sin prunkande sommarbalkong där familjen samlats för en festmåltid.

Hon arbetar 80 procent, men är på väg att gå upp till 100.

– Barnen har blivit stora och jag börjar bli gammal, men jag har mycket kvar att ge. Jag vill studera design! På REMAKE har jag fått utmana mig själv och det vill jag fortsätta med.